Nem nagyon rajongtam eddig a gránátalmáért, de az utóbbi időben teljesen a megszállottja lettem. De mit is tud ez a gyümölcs?
A gránátalma magjait, vékony gyümölcshúsokat és levüket fogyasztják. Csupasz héja és a magház fehéres savanyú belső héja élvezhetetlen. A gyümölcsnek friss, lágy, a rózsához hasonló illata és édes-savanykás, a ribizlihez hasonló íze van. Nyersen gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, sörbetként fogyasztható.
Előnyei:
Fontos szerepe van a súlykontrollban
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket.
Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását.
Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját
A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.
Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében
Egyéb előnyök
A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.
Egyéb előnyök
A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.
Forrás: granatalma.hu
A konyhában
Savanykás íze miatt tökéletesen passzol a kicsit édesebb süteményekhez, krémekhez, vagy az utóbbi időben nagyon felkapott chia magokból készült chia pudinghoz. Levét már boltokban is lehet kapni, ami eléggé megkönnyíti a dolgunkat, ha ezzel szeretnénk támogatni a szervezetünket. Emellett számos kapszulát és szirupot találhatunk a gyógyszertárakban és a bioboltokban is. Én pár csodás gránátalmás recepttel szeretnék hozzájárulni az egészségesebb táplálkozáshoz.
Gránátalmás sajttorta
Ugyanazt a sajttorta receptet használtam alapnak, amelyiket már korábban láthattatok a blogon. (Igen, enyhén megszállottja lett az egész családom a sajttortának.) A sajtos krémbe kevertem bele egy gránátalma 3/4-ét, a maradékkal pedig a tetejét szórtam le díszítés gyanánt. Ha ez a megoldás nem tetszik, készíthetünk gránátalmás szirupot. Szükséged lesz 240 ml gránátalma levére, 1,5 teáskanál cukorra, 28 g zselatinporra és kb. egy bögre gránátalmamagra. A lé 1/4-ét kavard össze a zselatinporral és hagyd állni egy percet. A maradék levet melegítsd fel, de ne forrjon. Add hozzá a cukrot és miután felolvadt, öntsd a zselatinos keverékhez. Hagyd egy picit kihűlni, majd öntsd rá a sajttortára és díszítsd a magokkal tetszés szerint.
Gránátalmás zabkása
Egy bögre 1,5%-os tejet lábasban melegíts fel, de még forrás előtt rakj hozzá 3-4 evőkanál zabpelyhet. Mindegy, hogy kicsi vagy nagyobb szemű zabot választasz, de én az utóbbit jobban preferálom. Amint elkezd bugyogni kész van. Gyakran rakok hozzá Holland kakaót és néha mézzel is édesítem egy picit. A végén rakj hozzá annyi gránátalmát, amennyit csak szeretnél.
Nincsenek megjegyzések