Banános karamellás meztelen torta / Naked toffee and banana cake

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett "naked" cake-ek, azaz a meztelen torták. Nekem személy szerint nagyon tetszenek és ki is próbáltunk itthon egyet.







Banános karamellás meztelen torta

Hozzávalók:

Torta:
170 g vaj
160 g cukor (80 g barna, 80 g fehér)
3 tojás, szobahőmérsékletű
1 tk. vaníliaaroma
175 g kefír
2 nagyobb banán
312 g liszt
1 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabirkabóna
egy pici só
Krém:
6 dl tej
2 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. cukor
160 g vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra és vajazzunk ki egy 18 cm átmérőjű sütőformát. Rakjuk félre.
A tésztához először a vajat habosra verjük a cukorral egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a vaníliaaromát és a tojásokat is, egyesével. Ezután öntjük hozzá az írót és a pürésített banánokat.
Egy másik tálban öntsük össze a száraz hozzávalókat. Legvégül ezt kisebb részletekben adjuk hozzá a vajas keverékhez és jól keverjük el gépi habverővel. Töltsük ki a formába és mehet is a sütőbe.
20-25 percig süssük (/tűpróbáig).
krémhez először főzünk egy pudingot (tej+pudingpor+cukor) és hagyjuk kihűlni. A vajat felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot és kész is.

Összeállítás:
A tortalapot felezzük el. Ha a felső rész púpos lesz, vagy szétreped sütés közben, nyugodtan vágjuk le, hogy egyenletes felszíneket kapjunk. Az alsó lapra töltjük a pudingos krémet, majd ráhelyezzük a felső lapot. A már összeállított tortánkat vonjuk be ugyanazzal a krémmel, amivel betöltöttük. Nem muszáj mindenhol tökéletesen elfednie magát a tortalapokat, hiszen ez a lényege ennek a sütinek. A tetejére kerül a karamellszósz, amivel a díszítés teljesen a kreativitásra van bízva. Szeleteljünk pár banánkarikát és ezeket is helyezzük a torta tetejére.




In the past few years the so called 'naked cakes' have become increasingly popular. Personally I really like them, so we baked one in the weekend with my sister.




Naked toffee and banana cake

Ingredients:

Cake:
3/4 cup butter, softened
1 cup sugar (1/2 cup brown and 1/2 cup white)
3 eggs, room temperatured
1 teaspoon vanilla extract
3/4 cup buttermilk
2 larger bananas
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
little salt
Frosting:
2 1/2 cups milk
2 packages of vanilla pudding mix
5 taplespoons sugar
3/4 cup butter, softened

Instructions:

Preheat oven to 170°C and grease your cake pan (I used a 18 cm / 7 inch pan). Set aside.
For the cake cream together the butter and sugar in a larger bowl. Add the vanilla extract and then the eggs, one at a time. Mix in the buttermilk and smashed bananas.
In another bowl stir together the dry ingredients. In the end add them to the buttery batter and beat well. Pour the batter in our pan and bake it for 20-25 minutes (/ toothpick).
For the frosting make a vanilla pudding. Heat up the half of the milk. Pour the pudding mix and sugar to the other half of the milk and shake it up (in a shaker, or just combine it with a spatula). Add this to the hot milk and stir it on low temperature until it's done. Set aside to cool down.

Cut the cake in half. If the upper part has some imperfections, just cut that down to get even layers.
Pour some of the vanilla batter on the first layer and then put on the upper one. Now frost the cake, first the top layer. Add some extra and carefully push it to the edges of the cake and down the sides. Use a spatula to spread the cream on the side. You have to frost the whole cake, but it doesn't have to be even as it's gonna be a naked cake. On the top spread some caramel syrup in a shape you want. Slice a banana and use it on the top as well.




1 megjegyzés

  1. Úgy tudom, (vagyis az én olvasatomban) attól lesz meztelen, hogy az oldalára egyáltalán nem kerül krém, vagy csak nagyon minimális "átlátszó" réteget teszünk.

    VálaszTörlés