Augusztus 20. / August 20.


Augusztus 20 - az államalapítás ünnepe. Minden (nagyobb) városban ilyenkor különböző vásárokkal, koncertekkel és persze tűzijátékkal egybekötött több napos programsorozatokat szerveznek. Az ünnephez több hagyomány is fűződik, mint a zászlófelvonás, tisztavatás, az új kenyér megáldása és 2007-től már az ország születésnapi tortájának a kihirdetése is beállt a sorba. Az eddigi években sajnos mindig elmaradt, hogy megkóstoljam őket, de ma végre sikerült és el is hoztam Nektek a véleményem róla.

Az ország tortájának kihirdetése minden év augusztus 20-a, de maga a címért folyó verseny már hónapokkal korábban megkezdődik. 2012 óta hirdetik meg a Magyarország Cukormentes Tortája címet, amelyre olyan sütikkel jelentkezhetnek a cukrászdák, amelyek nem tartalmaznak fehér lisztet, hozzáadott cukrot, tartósítószert és mesterséges adalékokat.


Idén az ország tortája a Balatoni Habos Mogyoró lett. Az alapja mogyorós habtészta, melyen mogyorós roppanós réteg, feketeribiszke-zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoróhab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval van bevonva.



Magyarország Cukormentes Tortája a Pöttyös Panni lett, melynek mákos-mandulalisztes piskóta az alapja. Ezen enyhén savanykás málnamousse fekszik egy réteg szilvacsíkkal.



Nekem személy szerint a cukormentes torta lett idén a kedvencem, egyetértek több újságíróval is, miszerint a málnamousse kellemes savanykássága üdítően friss élményt ad ízlelőjének. Természetesen a másik torta is nagyon finom volt, csak nekem egy idő után már sok volt a mogyoró, de tegyük hozzá, hogy a feketeribizke zselé ezt elég jól egyensúlyozta. Száz szónak is egy a vége, bármelyik tortát is választjuk garantált, hogy nem fognak csalódást okozni.
Nektek hogy ízlett? Xx



// August 20 - celebration of the foundation of the Hungarian state (national holiday). In every (larger) city there are different fairs, concerts and of course spectacular fireworks to celebrate this day throughout the country. On 20th there are many traditions like the raising of the Hungarian flag, blessing of the new bread, and since 2007 introducing the (birthday) cake of Hungary. In the past years unfortunately I missed this part of the ceremony, but today I have finally tasted it and here's my opinion. Since 2012 a Sugar-free cake is also introduced, which is made without sugar, white flour, artificial additives and preservatives.
This year the Hungary's cake is the Balaton Hazel Mousse Torte. The base is hazelnut meringue with a crunchy hazelnut layer, with blackcurrant jelly, caramel and hazelnut mousse on it.
Hungary's sugar free (healthy version) cake is Pöttyös Panni (Dotted Panni, Panni is a nickname of Anne). The poppy seed sponge cake is made with almond flour then comes a layer of piquant raspberry mousse and sweet plum.
My favorite is the sugarfree one and not just because it's healthier. The raspberry mousse gives such a fresh taste for it's taster. The other one was too sweet for me and if there was no blackcurrent jelly in it it would have been a lot for me.
Have you tried them? Which one do you like more? Xx

Nincsenek megjegyzések